Presentask - Pyramid

En liten pyramidask som jag designat själv.




Presentask - Vagga

Har ängnat ca 2 timmar idag till att göra denna lilla vagga. Vaggan är gjord som en ask, det går att lyfta på täcket och där under finns utrymme att lägga någon fin present.
Helt egen design på denna vagga.

Presentask - Liten fyrkantask

En ny ask som jag designat själv.

Har gjort om mallen var inte riktigt nöjd med den första, nu ser den ut så här :



Presentask - Hus

Lite olika hus-askar


















Presentask - Hjärta

Gjorde en ny modell på ask idag. Helt egen design :) 




Presentask - Kudde

Det blev några "kuddaskar" gjorda också :)






Presentask - Muffins

Några "muffinsaskar" jag gjort. Storleken på dem är ca 7,5cm i diameter och ca 4cm höga. 






Presentask - Tårtbit

Några tårtbitsaskar jag gjort.





Kort

Lite blandade kort som jag har gjort.










Texten är utsuddad därför ser det lite konstigt ut på bilden på det öppna kortet.

















Pitabröd

16 st

50 gram jäst
6 dl Vatten
2 tsk salt
2 msk olja
4 dl rågsikt
ca 11 dl vetemjöl special

Smula ner jästen i en degbunke.
Värm vattnet till 37 grader.
Häll vattnet över jästen och rör tills jästen är upplöst.
Tillsätt olja, rågsikt  och sedan vetemjölet lite i taget.
Arbeta degen tills den är smidig och släpper degbunkens kanter.
Ta upp degen på lätt mjölat bord. dela degen i 16 st lika stor delar.
Gör en liten boll av varja degbit.
Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
Kavla ut de jästa bollarna till runda kakor ca 15 cm i diameter, lägg dem på bakplåtspapper.
jäs kakorna under bakduk i ca 30 minuter.
Vänd kakorna försiktigt innan gräddning och strö över lite mjöl.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 250 grader i 6-8 minuter eller tills de pöst upp och känns lätta. (200 grader i varmluft)
Låt kakorna svalna på galler under bakduk.

Går utmärkt att frysa och seda tina i micron på låg effekt.



Goda att fylla med tacofärs eller kyckling med tacosmak och sallad.

Sesambullar

16 st

50 gram jäst
6 dl vatten
2 tsk socker
2 tsk salt
ca 1,5 liter vetemjöl med fullkorn

Garnering: 3/4 dl sesamfrö

Smula ner jästen i en degbunke.
Värm vattnet till 37 grader. Häll lite av degspadet över jästen, rör tills jästen är upplöst. Häll på resten av degspadet.
Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen med maskin eller för hand tills den släpper degbunkens kanter.
Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 45 minuter.
Ta upp degen på lätt mjölat bord och knåda in resten av mjölet. Dela degen i 16 lika stora bitar och rulla dem till små bollar.
Häll upp sesamfrön i en liten skål, tryck ner ovansidan på bullarna i fröna. Lägg dem på bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225 grader, ca 15 minuter (200 grader i varmluft).
Låt dem svalna på galler under bakduk.


Formlimpa

2 st Limpor

1 1/2 dl vetekross
50 gram jäst
5 dl vatten
2 msk olja
1 dl havrekli
1/2 msk salt
1 ägg
ca 1,3 liter vetemjöl med fullkorn

Koka vetekrosset mjukt i vatten, häll av ev överflödigt vatten.
Smula ner jästen i en degbunke.
Värm vattnet och oljan till 37 grader.
Häll lite av degspadet över jästen, rör tills jästen är upplöst. Häll på resten av degspadet.
Tillsätt vetekrosset , havrekli, salt och ägg. Rör ihop till en deg med maskin eller för hand. Rör i drydt 1 liter av mjölet. Arbeta degen smidig tills den släpper degbunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bord och knåda den smidig med mer mjölom det behövs.
Dela degen och forma 2 st släta limpor. Lägg dem i smorda avlånga formar ca 1 1/2 liters. Platta till dem lite i formarna så de fyller formen ut i kanten.
Jäs dem under bakduk i ca 25 minuter.
Grädda dem på galler längst ner i ugnen, 200 grader i ca 40 minuter. Om du använder en stektermometer i slutet av gräddningen så ska mitten av brödet vara 94 grader när det är klart.
Pensla dem med varmt vatten och själp sedan upp dem på galler och låt dem svalna under bakduk.



Jag gjorde även en variant med morötter, samma recept men jag hade i 3 st medelstora finrivna morötter och lite mer mjöl. Blir fin färg på brödet med morötter.


Gallerpaj med äpple

Ca 6-8 bitar

1 fryst smördegsrulle (25x42cm)

Fyllning:
4-6 st äpplen
ca 2 cm färsk ingefära (funkar bra med mald ingefärskrydda men smaka er fram till rätt mängd)
1 msk smör/margarin
1 dl socker

Pensling:
äggvita

Rulla ut smördegsplattan och dela den mitt itu på längden.
Vik den ena halvan mitt itu på längen och skär med jämna snitt i den vikta kanten, men lämna en hel kant på andra sidan.
Lägg den hela smördegsplattan på ett bakplåtspapper.
Skala äpplena, dela dem och kärna ut dem. hacka äpplena i små tärningar.
Skala ingefäran, riv eller hacka fint.
Smält matfettet i en stekpanna. Lägg i de hackade äpplena och ingefäran, strö över drygt hälften av sockret.
Låt sockret smälta och karamellisera frukten. Rör hela tiden. Låt det sedan svalna.
Lägg upp frukten på degplattan men lämna ca 2 cm runt plattan uten fyllning.
Pensla degkanterna med lite kallt vatten.
Ta den snittade degplattan och lägg dem över degplattan med fyllning.
Pressa samman kanterna med en gaffel.
Låt pajlängden stå svalt i ca 15 minuter (det är för att pajen inte ska dra ihop sig under gräddning).
Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 20 minuter.
Vispa under tiden äggvitan lätt pösig.
Ta ut pajen och pensla den med äggvitan, strö över resten av sockret.
Sätt in pajen ytterligare ca 10 minuter i övre delen av ugnen.
Låt den färdiga pajen svalna på galler.

Servera den lätt ljummen.



Även god att göra på annan frukt med vaniljsocker istället för ingefära.

Citrondricka

2 liter kokt kallt vatten
2 stora eller 3 små citroner (4 apelsiner och 1 citron funkar också om man vill ha apelsinsmak)
2 kilo socker
80 gram vinsyra

Skölj citronerna noga, skär dem i tunna skivor. Rör ut sockret och vinsyran i det kokta kalla vattnet. Rör i citronskivorna. Låt stå svalt i 1 dygn, rör några gånger  under tiden. Sila bort citronerna och tappa upp i flaskor.

Blanda med vatten och drick den riktigt kall.


Amerikanska Chokladcookies

ca 24st

200 gram smör/margarin
4 1/2 dl farinsocker
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
6 1/2 dl havregryn
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
300-350 gram choklad Grov hackad (gott att blanda ljus och mörk)

Blanda smör/margarin, farinsocker, strösocker och vaniljsocker i en bunke och rör tills det blivit en krämig konsistens. Tillsätt havregrynen.

Vispa upp äggen lätt och rör ihop med smörblandningen.

Blanda mjöl, salt och bikarbonat och knåda ihop med den övriga smeten. Tillsätt chokladen och arbeta ihop till en smidig deg.

klicka ut smeten med en matsked på bakplåtspapper med gott om mellanrum och tryck till klickarna lite.

Grädda kakorna i mitten av ugnen i 150 grader i 10-15 minuter.


RSS 2.0