Formlimpa

2 st Limpor

1 1/2 dl vetekross
50 gram jäst
5 dl vatten
2 msk olja
1 dl havrekli
1/2 msk salt
1 ägg
ca 1,3 liter vetemjöl med fullkorn

Koka vetekrosset mjukt i vatten, häll av ev överflödigt vatten.
Smula ner jästen i en degbunke.
Värm vattnet och oljan till 37 grader.
Häll lite av degspadet över jästen, rör tills jästen är upplöst. Häll på resten av degspadet.
Tillsätt vetekrosset , havrekli, salt och ägg. Rör ihop till en deg med maskin eller för hand. Rör i drydt 1 liter av mjölet. Arbeta degen smidig tills den släpper degbunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bord och knåda den smidig med mer mjölom det behövs.
Dela degen och forma 2 st släta limpor. Lägg dem i smorda avlånga formar ca 1 1/2 liters. Platta till dem lite i formarna så de fyller formen ut i kanten.
Jäs dem under bakduk i ca 25 minuter.
Grädda dem på galler längst ner i ugnen, 200 grader i ca 40 minuter. Om du använder en stektermometer i slutet av gräddningen så ska mitten av brödet vara 94 grader när det är klart.
Pensla dem med varmt vatten och själp sedan upp dem på galler och låt dem svalna under bakduk.



Jag gjorde även en variant med morötter, samma recept men jag hade i 3 st medelstora finrivna morötter och lite mer mjöl. Blir fin färg på brödet med morötter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0