Gallerpaj med äpple

Ca 6-8 bitar

1 fryst smördegsrulle (25x42cm)

Fyllning:
4-6 st äpplen
ca 2 cm färsk ingefära (funkar bra med mald ingefärskrydda men smaka er fram till rätt mängd)
1 msk smör/margarin
1 dl socker

Pensling:
äggvita

Rulla ut smördegsplattan och dela den mitt itu på längden.
Vik den ena halvan mitt itu på längen och skär med jämna snitt i den vikta kanten, men lämna en hel kant på andra sidan.
Lägg den hela smördegsplattan på ett bakplåtspapper.
Skala äpplena, dela dem och kärna ut dem. hacka äpplena i små tärningar.
Skala ingefäran, riv eller hacka fint.
Smält matfettet i en stekpanna. Lägg i de hackade äpplena och ingefäran, strö över drygt hälften av sockret.
Låt sockret smälta och karamellisera frukten. Rör hela tiden. Låt det sedan svalna.
Lägg upp frukten på degplattan men lämna ca 2 cm runt plattan uten fyllning.
Pensla degkanterna med lite kallt vatten.
Ta den snittade degplattan och lägg dem över degplattan med fyllning.
Pressa samman kanterna med en gaffel.
Låt pajlängden stå svalt i ca 15 minuter (det är för att pajen inte ska dra ihop sig under gräddning).
Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 20 minuter.
Vispa under tiden äggvitan lätt pösig.
Ta ut pajen och pensla den med äggvitan, strö över resten av sockret.
Sätt in pajen ytterligare ca 10 minuter i övre delen av ugnen.
Låt den färdiga pajen svalna på galler.

Servera den lätt ljummen.



Även god att göra på annan frukt med vaniljsocker istället för ingefära.

Kommentarer
Postat av: Josefine

åh tack så mycket , det uppskattas verkligen!

Kram

2010-03-05 @ 19:19:42
URL: http://Inutimitthuvud.devote.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0