Köttfärspaj

Det blir lagom till 2st pajer. Brukar aldrig göra mindre då det är kanon att ha i frysen till matlådor.

Pajdeg:
100 gram margarin
8 dl vetemjöl
3 dl mjölk
4 tsk bakpulver

Blanda noga alla ingredienser. Kläm ut degen i två pajformar.

Fyllning:

ca 800 gram nötfärs
2 st stora morötter (fin rivna)
2 paket lätt & rökt
1 gul lök (fin hackad)
ca 200 gram majs
3-4 dl crème fraiche
salt och peppar

Stek köttfärsen krydda med salt och peppar. Häll i de rivna morötterna och löken stek en stun tillsammans med köttfärsen, klipp lätt & rökt i strimlor och ha i det i köttfärsblandningen, rör i majsen.
Smaka av fyllningen och krydda om det behövs.
Häll upp Fyllningen i en stor skål, rör i crème fraiche. ska bli krämigt.

Ha upp fyllningen i pajformarna platta till så fyllningen kommer ut i kanterna också, strö över riven ost.

Grädda i 200 grader i mitten av ugnen ca 20 minuter (osten ska ha fått lite färg)

Servera gärna med en god sallad till :)


Smulpaj

3 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 ägg
Blanda med en gaffel till en smulig massa

Koka frukten/bären med lite socker. Lägg hälften av "smulorna" i en form, ha på frukten/bären, sedan resten av "smulorna". Grädda i 200 grader i ca 10 minuter. Häll över 75 gram smält margarin, grädda sedan tills pajen fått fin färg.

Sevrera med vaniljvisp eller vaniljglass.

Går bra att frysa.

Pizzadeg

3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 /2 tsk salt
25 gram smör/margarin
1 1/2 dl mjölk

Blanda noga samman alla ingredienser. Kavla/platta ut till en tunn platta, garnera med något du tycker om. Grädda i 225-250 grader i ca 15 minuter

Scones

4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 gram smör/margarin
2 dl mjölk

Går med fördel att byta ut lite av vetemjölet mot grahasmjöl.

Blanda noga. Dela degen i två delar. Gör en rund boll, platta ut till den är ca 1 cm tjock, skär kakorna i fyra delar, nagga dem med en gaffel. Grädda i 225-250 grader i ca 10 minuter.

Godast att äta varma med marmelad på :)


Smörgåstårta

6 skivor landgångsbröd eller 12 skivor formfranska
3 dl vispgrädde
1 msk färskpressad citron
1 1/2 tsk vanlig senap
3 hg rökt skinka
2 msk dill (färsk eller fryst)
Leverpastej (går att utesluta)

Skär bort kanterna på brödet.
Rör ihop senap, citronsaft och dill i en liten skål
Vispa grädden (inte för hårt), blanda i senapsröran.
Hacka eller strimla skinkan och rör i det i grädden.
krydda röran med salt och vitpeppar.

Lägg ihopp tårtan på detta sätt: Bröd, röra, leverpastej, röra, bröd, röra, bröd. Bred på resten av röran runt tårtan. Garnera med ost, skinka, ägg, räkor, sallad, gurka och tomat.

Tårtan är godast att äta på en gång eller ta fram den en stund innan den ska ätas så den är nästan rumstempererad.


Takida - Curly Sue

Så bra!


Paula Lobos - Touch the Light

Gillar denna låt :)




White Lion - When the Children Cry

Är nog en av de bästa låtar som finns.


"Rukor"

2 ägg
1 kkp socker
vispas pösigt

1 kkp mjölk
3 kkp mjöl
4 tsk bakpulver

Blanda till en jämn smet, stek i stekpanna/plättlagg med lite margarin. Vänd dem i socker.

Godast att äta när de fortfarande är lite varma.


Kladdkaka

2 ägg
3 dl socker
blandas med en gaffel

2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1,5 dl vetemjöl
1 dl (ca 100gram) smält smör/margarin
rör ner detta i äggsmeten med en gaffel

Bröa en form. Häll i smeten, strö ev över hackad/flagad mandel. Grädda i 200grader i ca 30 minuter. Servera med grädde och frukt.



Kolakakor - Idas Favoriter :)

Ca 75st

200 gram margarin
1,25 dl strösocker
1,5 msk sirap
5,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker

Gör så här:
Blanda snabbt alla ingredienser. Rulla ut degen till fingertjocka längder. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. platta till dem något. Grädda i 175 grader i 12-15 minuter. Skär längderna i lagom stora bitar medans de fortfarande är varma. plocka isär kakorna när de svalnat.


Jättegoda lite sega småkakor.


Supergoda Vallmofrallor

ca 30 st


1 liter vatten

100g  jäst

1 dl olja

1 ägg

1.5 tsk salt

2 msk socker

2,9-3 liter vetemjöl


Gör så här:

Värm vattnet till 37 grader, rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, ägg, salt,socker. Tillsätt vetemjölet, lite i taget. Arbeta degen en stund och baka ut till små bullar. Lägg dem på en plåt. Sätt ugnen på 250grader (225grader i varmluft) Låt bullarna jäsa i ca 30 minuter. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda dem i ca 8 minuter. Låt dem svalna under bakduk.


RSS 2.0